Hurda Fiyatları

Hurda, artık kullanılmayacak durumda olan metal ve çeşitlerinin en son durumlarına verilen genel isimdir. Atık metal ya da geri dönüştürülebilir metal olarak da tanımlayabiliriz. Hurdacı ise bu atık metalleri geri dönüşüm safhasına dek toparlayan, sınıflandıran, doğru zamana kadar bekleten çalışanlara verilen sıfattır. Hurdacılar, son demlerini yaşayan bir materyali bile farklı bir alanda kullanılması üzere dönüştürebilecek gerekli ayrımları yapabilir bu sayede de ekonomi ve doğaya büyük fayda sağlarlar.

HURDA ÇEŞİTLERİ

Hurda olarak tek bir başlık açtığımızda bu başlığın alt dallara ayrıldığını görürüz. Hurdalar, bakır hurdası, alüminyum hurdası, metal hurdası, sarı hurdası, çinko hurdası, demir hurdası, krom hurdası, kurşun hurdası, kağıt hurdası, karton hurdası, şeklinde sınıflandırıldığı gibi teknolojik hurda, beyaz eşya hurdası, elektronik hurdası şeklinde de kollara ayrılabilir.

A) Metal Temelli Hurda Çeşitleri:
1. Bakır Hurdası: Bakır haldeki metal ürünlerinin miladı dolduktan sonra özellikle geri dönüşüm hususunda kablolara dönüştürülür.
2. Alüminyum Hurdası: Tıpkı bakır hurdası gibi kablolarda kullanabilen alüminyum hurdası, bunun yanı sıra dönüşüm aşamasından sonra çeşitli araç gereçlere de çevrilebilir.

B) Araç-Gereç, Eşya Hurdası:
1. Teknoloji Hurdası: Bildiğimiz üzere teknolojik aletlerin en kalitelisinde bile bir ömür tükeniş anı vardır. Telefonlarımızın son modeli bile belli bir zaman sonra değiştirilmek üzere yavaşlamaya başlar. Bu tür durumlarda gerek mutfak robotları olsun gerekse eski bir oyun konsolu olsun dönüştürülerek içindeki yazılım formuna zarar vermeden ya da bu formu farklı bir üründe kullanabilmek için alırken geri dönüştürülmesi en mantıklı olan hurdalardan biri olarak kabullenilir.
2. Beyaz Eşya Hurdası: Maliyeti, tamir zararından daha az tutan ve hem eve hem de yenileştiği için kullandığı elektrik enerjisi harcadığı diğer enerjiler toplamında dönüştürülerek en sağlıklı şekle sokulması sağlanır.
3. Elektronik Hurdası: Teknolojik hurdanın bir alt kolunda sayabileceğimiz ve uzay-elektrik çağında elektrik olmadan hiçbir şey yapamadığımız bu zamanlarda, geri dönüştürülerek hurdacılık sektörüne her anlamda fayda sağlayan eşyalardan oluşmaktadır bu grup.

HURDA FİYATLARI:
Bakır Hurdası Fiyatları: Hurda çeşitleri arasında neredeyse en pahalı alış-satış grafiğine bağlı olan bakır hurdasının soyma bakır hurdası türü 121.00 TL’den alınırken, taban fiyat olarak Bakır çamuru 56.30 TL’den alınmaktadır. Bu iki fiyat aralığında Lama bakır imalat atığı da soyma bakır hurdası gibi 121.00 TL iken Bakır talaşı 107.00 TL’den alınmaktadır.

Alüminyum Hurdası Fiyatları: Bakır Hurdasına göre fiyat yelpazesi daha dar olan alüminyum hurdasının araiş levha cinsi 33.00 TL’den alınırken, kompozit alikobant türü 3.90 TL’ye kadar düşmektedir. Güncel listeye göre en pahalı alüminyum hurdası alış fiyatı tel alüminyumdur. 34.00 TL’den alınmaktadır.

Hurda fiyatları, 2.00 TL’ye kadar düşebiliyorken 200.00 TL’ye kadar yükselmektedir de. Bu fiyat aralığı metal bazlı hurda çeşitlerinde geçerlidir. Güncel dönem grafiğine baktığımız zaman bakırın her zamanki gibi yüksek verilerle alındığını görürüz. Bakır hurdasına karşılık olarak Kalay Hurdası 400.00 TL gibi bir değerle hafızalara kazınır. Bu tür değerli hurdaların yanı sıra bir teneke hurdası çok cüzi bir miktarla alınıp satılır. İşte geri dönüşüm ve hurdacılığın asıl kıymeti de bu noktada devreye girer.

Metal bazlı hurda çeşitlerinin yanında elektronik hurdalar ya da beyaz eşya hurdalarının dönüşüm, alış-satış grafikleri daha canlı bir çizgide devam etmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi elektronik eşyaların belli bir ömürlerinin olması onları bir süre sonra kullanılmaz duruma getirir fakat dönüştürülmeleri ne kadar maliyetli olursa olsun buna değer çünkü bir elektronik eşyaya kullan-at muamelesi yapamayız. Bu hususta hurdacılık, hurdaların birbirine bağlı bu hareketleri aslında tüm insanlığa fayda sağlar.